Lego ontwerpen: je kan op verschillende manieren verbinding maken.
Mooring-vraagstuk
Hoe bevestig je die drijvende delen? We hebben een geheel nieuw ankerconcept uitgevonden, de Biotoopboom. Die werkt niet met gewicht en met touwen of palen, maar met wrijving en vast groen op de bodem. De ‘stam’ is hol, zodat er nestruimte ontstaat voor de meerval. Door de Stichting Nieuw & Meer is hier €4.000 voor gegeven, die we de afgelopen periode helaas hebben moeten investeren in de realisatie van de myceliumvormen. Voor nu focussen we op het maken van mycelium, we zetten de Biotoopboom even in de koeling.
We hebben een drijvende mooring-test gedaan, maar we zijn er niet echt tevreden over, want het mycelium werd stuk gesneden. Bovendien gebruikten we hiervoor plastic, en dat is niet inovereenstemming met ons CO2-neutrale doel.
Levende mooring
We ontdekten dat de honingraat van mycelium en riet het beste functioneert als die vrij kan bewegen. Bij wind en golven botst de honingraat tegen de wal en het schip, maar dat kan het mycelium op de een of andere manier goed aan, zolang het mycelium tenminste nog taai en sterk is, zoals bij het kleine testblokje uit 2019. Hoe het grote honingraat-testblok van dit jaar zich gaat houden, weten we pas na de winter.
In de kleine ‘kraamkamer’ gebruikten we kikkerbijt dat de beweging remt. We willen later verder experimenteren met dit bouwen met planten. We hebben contact met de firma Netics b.v. Daar zouden we de mooring samen mee kunnen gaan ontwikkelen.