Wortelbeton-header

Wortelbeton telen

Circulaire restsstromen riet verzamelen
Stikstofzuiger: stikstofreducerende landbouw in natte veenbodem
Helofyten fontein
Helofyten fontein
Helofyten fontein filter, zuiveren van water

De ontdekking van wortelbeton

De afgelopen jaren hebben we veel kennis vergaard over riet als ‘natuurlijk bouwmateriaal’ en hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van mycelium in combinatie met riet.

Gedurende het project ontdekten we dat we ook direct wortels konden kweken zonder gebruik van mycelium, eigenlijk zoals de natuurlijke processen in de natuur plaatsvinden.

Deze wortels bleken via een speciale kweektechniek omhoog te groeien tot vormvaste, sterke, flexibele, zelf hechtende blokken. We noemden deze ontdekking Wortelbeton.

De kweek

De kweek van wortelbeton is een complex proces dat we via het onderzoeken en monitoren van verschillende kweekmethoden steeds verder optimaliseren.

Bij het telen doorlopen we de volgende fasen:

FASE 1

Restafval/ circulair riet verzamelen     

In deze fase verzamelen we circulaire reststromen riet i.s.m. Rijnland en boer Ferry van Stadslandgoed21.

FASE 2

Restafval riet in bigbags en bakken doen         

Een deel van het restafval van riet doen we voor de teelt van wortelbeton in bigbags die gemaakt zijn van ademend en waterdoorlatend materiaal.      

Een ander deel van het restafval van riet doen we voor de kweek van wortelbeton in bakken en houden we voldoende vochtig.

FASE 3

Bigbags met restafval riet in gleuven in weiland zetten                                                                                                    

De Bigbags met restafval van riet zetten we in gleuven of sloten in weilanden. 

Stikstofzuiger

We creëren op deze manier een stikstof reducerende landbouw in natte bodem doordat de waterdoorlatende bigbags met rietresten, die we in sloten en geulen in de weilanden geplaatst hebben, stikstof uit het water filteren.

Helofyten filters

De Helofyten filters hebben we bedacht om de rietzudden tijdens de kweek van wortelbeton vochtig te houden en tegelijkertijd het water uit kanalen en grachten te zuiveren.

Helofyten Fontein

De Helofyten fontein creëren we door verschillende bakken, waarin wortelbeton gekweekt wordt, trapsgewijs te stapelen in de vorm van een fontein. De rietzudden in de bakken houden we vochtig via een door AI aangestuurd irrigatiesysteem met water vanuit de grachten of kanalen waarbij het water trapsgewijs via de verschillende bakken met rietzudden naar beneden loopt en gezuiverd wordt.

De fontein kan zowel worden ingezet op het platteland als in de stedelijke omgeving en wordt ook gebruikt bij de ontwikkeling van de Omhooggroeidijk en Veenmotor.

Helofyten Moerasbrug

De Moerasbrug verwijst naar het moeras wat Amsterdam-West ooit was, wuivend rietland, met een mooi woord paludicultuur, veenvegetatie of helofyten. Een landschap dat omhoog groeide, op zeeniveau bleef en meegroeide.

De Moerasbrug is een brug die laat zien dat we omhoog kunnen groeien i.p.v. dalen, een brug die een rol speelt in Co2 vastleggen, die je bewust maakt van de sloten waar je als mens zo onachtzaam overheen stapt, hoe sloten het natte Holland vormgaven en bodemdaling veroorzaakten en je doet beseffen dat al die miljarden tonnen aan veen die zijn omgezet in Co2 nu mede de aarde opwarmen.

Een stukje cultuurbrug die de samenwerking verbeeldt tussen cultuur en natuur.

 

Blijf op de hoogte van onze laatste updates via onze nieuwsbrief!