AchterKrant Interview: ‘Erik Hobijn doet momenteel een succesvol experiment met rietwortels’

Quote: “Ik krijg geld om de biodiversiteit te verbeteren KRW is de Kader Richtlijn Water.” en “De mineralen als klei aanbrengen in de toplaag van je wortelmassa veen kan je de bodem kwaliteit sturen. Ik denk dat je dan in 20 mogelijk 30 jaar klaar bent, dat moeten we allemaal gaat testen.”

Het Interview:

Hoe kan je bodemdaling tegengaan zonder daar schadelijke materialen voor te gebruiken? Erik Hobijn doet daarvoor momenteel een succesvol experiment met gedreseerde rietwortels.

De 66-jarige kunstenaar uit Amsterdam gooide enkele jaren geleden zijn leefwijze radicaal om. In de jaren 80 gaf hij volop optredens met Vlammenwerp orgels: vuurspuwende machines die veel vervuiling maakten. “Tijdens een optreden verbruikte ik in een kwartier tijd 1600 liter benzine. Het publiek vond het prachtig.” Maar een toespraak van klimaatactiviste Greta Thunberg voor wereldleiders zette hem enkele jaren geleden aan het denken. Thunberg zei dat haar toekomst werd verknoeid. “Ik ging beseffen dat klimaatproblematiek is aan te pakken met gedragsverandering. Ik heb mijn auto en de Dante Orgel vlammenwerpers  weggedaan.”

Intussen zocht Hobijn, die graag experimenteert, al naar drijvend materiaal waarop riet kan groeien. Op die manier kon hij riet terugbrengen op plaatsen waar het niet meer groeit. Hobijn kwam uit bij mycelium, een schimmelweefsel. Het lukte Hobijn vervolgens om blokken mycelium aan elkaar te maken door de rietwortels er doorheen te laten groeien. “De wortels dienen feitelijk als pluggen, waarmee het mycelium aan elkaar zit.”     

In rechthoekige bakken ging Hobijn het riet kweken. Wat hij niet voorzag, was dat de wortels uiterst sterk in elkaar grepen. “Na verloop van tijd waren ze niet meer uit elkaar te halen. Het was heel sterk, en ik kon de blokken ook stapelen en zo heel dikke wortelmassa kweken.

Momenteel onderzoekt hij welke condities het beste zijn om de wortels te kweken. Bijvoorbeeld door te kijken in welke tijd van het jaar welke vochtigheid de planten nodig hebben.

Onder andere waterschap Rijnland steunt de experimenten van de kunstenaar met een financiële bijdrage om de biodiversiteit te verbeteren KRW “De bodem is in de afgelopen duizend jaar op sommige plekken zes meter gedaald. Met de rietwortels kun je een nieuwe bodem creëren.” Onder andere graslanden en dijklichamen kunnen volgens Hobijn langzaam worden opgehoogd met de wortelmassa. Er ontstaat zo een stevige, veenbodem. Welke gewassen er vervolgens op kunnen groeien, hangt van de samenstelling van het veen af dat je maakt. Het kweken van de wortels voor een groot gebied kan volgens hem “minder dan een generatie” duren. Inmiddels heeft hij ook al aanvragen om na te denken hoe de wortels kunnen worden gebruikt in de wegenbouw. Mogelijk kunnen het vervangers zijn voor piepschuim blokken die momenteel worden gebruikt.

 Tekst: Johan Leeflang, binnenlandredacteur – Reformatorisch Dagblad