Eerste Mycelium groeivormen in oven

• Eerste mycelium groeivormen in de oven, gebouwd samen met Thomas de Wit
• Model-Moedervorm-Mallen-Mycelium (4M)

Drogen van de mycelium-groeivormen 
Als de vormen zacht en kwetsbaar uit de mallen komen moeten we ze buiten in de zon drogen. Het mycelium wordt dan snel sterker en lichter, en voelt aan als zwaar piepschuim. Toch bleek er vocht in te blijven, het materiaal is namelijk enorm isolerend, net als EPS. In de winter drogen wordt best een klus, er moet een professionele drooginstallatie komen. 

De geur 
De geur vult de hele werkplaats en is compleet anders als die van gewone paddenstoelen, meer als een parfum, woel en warm. Een ‘RijnReishi’-parfum met een vleugje watermunt! De gezondheidsfactor voor het immuunsysteem van los zwevende Ganoderma moleculen die via de neus binnenkomen en ons gezond laten werken is een bonus.. De myceliumvormen zijn nog zacht; we moeten ze goed ondersteunen. In de toekomst en voor de winterperiode moeten we droogrekken bouwen met rollers.

Het stoken  
Daarna moet de zwam worden gedood door die te stoken. Het stookadvies van Mycelco bleek niet juist, en nu groeien op meerdere van de hexagons in de Ringvaart mooie, grote, glanzende rode zwammen. Het stoken hebben we daarna met logboeken bijgehouden; we zijn hogere temperaturen en langere tijden gaan aanhouden. De delen die nu in de werkplaats staan zijn 48 uur en 6 uur op 87º gestookt, maar we weten niet of dat werkt. We zouden in de toekomst met sensoren in de vormen moeten testen tot hoe diep de hitte komt en hoe lang we moeten stoken. 

We moeten een nieuwe oven bouwen, die ook als droog-systeem gebruikt kan worden.