Materiaal aanschaffen

Hyfen-radix-atelier

We zijn begonnen het atelier in te richten als een complete mycelium-werkplaats met alle benodigdheden, zij het provisorisch vanwege de tijdsdruk en het budget. 

Mallen ontwikkelen
De mallen gaven de vormen een bijna industrieel strak en goed functionerend resultaat. We hebben een simpele ‘pro-ductiestraat’ gemaakt, met op het eind de lijmmal, zodat je de zijkanten op elke grondplaat precies hetzelfde gemonteerd krijgt. Op advies van Thomas de Wit zijn de grondplaten CNC-gefreesd uit populier multiplex; de zijkanten zijn van dun MDF, dat makkelijk verwerkbaar is in een lijmmal, zodat elke malvorm exact gelijk is aan de andere. Er is geëxperimenteerd met hoezen van diverse materialen en met verschillende technieken. Met die testen gaan we verder. De mallen in combinatie met de hoezen werken goed, maar zijn relatief arbeidsintensief en duur. En het reinigen is ook veel werk. 

Met de mallen willen we meer experimenteren en vooral in een kleiner formaat, zodat je sneller nieuwe vormen kunt uit-testen. We willen met plastic mallen gaan werken, die je met thermische en vacuüm- technieken kunt vormen. 

De hoezen zijn van gewapend microfolie (microscopisch geperforeerd), rond een ‘moedervorm’ getrokken en met de hete lijmgun gelijmd. 

Er zitten binnenhoezen in de mallen, zodat je de vormen makkelijker uit de mal kunt halen. We hebben later meerdere soorten hoezen en materialen getest. Hierdoor krijg je alle gaten exact op elkaar passend: de onderkant van de ene mal is de bovenkant voor de andere. De groeivormen moeten boven en onder glad en strak zijn. De kweektent heeft weinig ruimte, stapelen was de enige oplossing, bovenop de buizen staan ventilatoren voor de luchtcirculatie. Nadeel van het stapelen is dat de eigen warmte van het mycelium niet afgevoerd kan worden.