Onderwaterbladeren langs de kade [KRW-Kaderrichtlijn Water]

Dit plan en het Biotoopboom-plan worden binnenkort met Waternet besproken.

We ‘leren met onderwaterplanten’ van KRW richtlijnen, in stedelijke ruimtes met rechte kades en dode bodems waar niets wil groeien en veel verkeer op het water is, is dat een uitdaging!

De biotoomboom is om in het klein te gaan testen in Amsterdam “Groenburg”, samen met Rob Schrama vlottenbouwer.nu, en vrienden.

Waternet willen onze experimenten 5 jaar lang monitoren.

Zo kunnen we vast oefenen voor onze grote pilot op de Nieuwe Meer in 2023 bij de Schinkelbrug langs het jaagpad met Rijnland, Gemeente Amsterdam, Smartland en SIGN.

• De structuur is goed om waterplanten op hun plek te houden. Ontwerpen vanuit de plant zelf. Het ronde blad met midden knooppunt.

• Het visrif kan ook onder het blad. Aan de onderkant kunnen mosselen hechten, die het water goed zuiveren. De vorm kan gerekt of zelfs vierkant zijn, maar de natuur is niet vierkant. Ook kan een halve cirkel tegen de kadewand gezet worden, de hoogte is instelbaar door de paal. De onderkant is voor mosselen en rif.

• 3D-tekening met groen en boven op een visrif. In het midden een houten paal. Daardoor kan het blad zakken als je aanplant in ondiep water met veel licht.