2019_11_13_Presentatie17_Pagina_04

Over Ons

Burgerinitiatief Gevouwen Oevers is in 2019 opgericht om, als initiatief van burgers, vanuit verschillende werkgebieden en invalshoeken, een bijdrage te leveren aan het herstel van natuurlijke oevers in het Nederlandse laagland. Onze focus ligt hierbij in eerste instantie op het verbeteren van de waterkwaliteit en biodiversiteit.

Ons initiatief experimenteert sinds 2019 met rietzudden, kraggen en tillen i.c.m. mycelium als drijf-groeibodem. Hierin werken we samen met waterschap Rijnland, gemeente Amsterdam, Vereniging Oeverlanden Blijven (VOB) en andere stakeholders rondom de Nieuwe Meer in Amsterdam.

Op Kunstenaarscomplex Nieuw en Meer en sinds 2024 op Stadslandgoed937 bevinden zich onze mycelium- en wortelbeton-maakplaats en bieden we stageplaatsen en leer/werkplaatsen voor studenten.

 

Ontwikkelingen afgelopen jaren
De afgelopen jaren hebben we kennis vergaard over riet als ‘natuurlijk bouwmateriaal’ en hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van mycelium in combinatie met riet.

 Tijdens het experimenteren met mycelium i.c.m. rietzudden kwamen we er achter dat mycelium lastig was om mee te werken en ontdekten we dat we ook direct wortels konden kweken zonder gebruik te maken van mycelium.

Deze wortels bleken via een speciale kweektechniek omhoog te groeien tot vormvaste, sterke, flexibele, zelf hechtende blokken. We noemden deze uitvinding Wortelbeton.

 

De toekomst
Wortelbeton bood nieuwe mogelijkheden en toepassingen en van hieruit ontstonden ideeën voor de Veenmotor, Helofyten filters en Drijfland van wortelbeton.

Gaandeweg zijn we, n.a.v. alle onderzoeken, uitkomsten, nieuwe ideeën, toepassingen en mogelijkheden als organisatie in grotere verbanden gaan denken en werd het voor ons duidelijk dat het project breder getrokken zou moeten worden omdat voor de bescherming en het herstel van het Nederlandse laagland meer nodig is dan de ontwikkeling van natuurlijke oevers (ons oorspronkelijke plan).

De snelle bodemdaling in Nederland i.c.m. de zeespiegelstijging zijn mede een groot probleem en zouden ervoor kunnen zorgen dat er in de niet al te verre toekomst weinig meer te beschermen en te herstellen is.

Naast onze focus op het verbeteren van waterkwaliteit en biodiversiteit werd onze nieuwe focus Omgekeerd polderen en onze vraagstelling: “Hoe gaan we ervoor zorgen dat Nederland omhoogkomt en niet verder daalt?”

In samenwerking met de waterschappen Rijnland en Waternet en andere stakeholders zullen we de komende jaren besteden aan het optimaliseren van de kweek van Wortelbeton en de verdere uitwerking van zowel de natuurlijke oevers als de Veenmotor, Omhooggroeidijk, Stikstofzuiger, Helofyten filters en aan experimenten in meerdere proefgebieden.

De tekeningen zijn een eerste artist impression

Blijf je graag op de hoogte? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief!